Aprílový klub

Zvláštnosti z chemie kosmického věku

Starobylé pravidlo praví, že v novinách se zprávy dělí na ty, kterým lze věřit na 50% a na ty, které nezasluhují důvěru vůbec. K těm prvým patří datum a předpověď počasí.

Co si má člověk pak myslet o zprávách, které tvrdí, že podle výzkumu GfK mj si obyvatelé Švýcarska přidávají do vody kyselinu uhličitou a tím získávají minerálku, nebo, že voda se silně ochlazuje pokud se v ní "rozpustí salnitr (kyselina dusičná)". HN 20/8 1997.

pad

Jak lze vydělat peníze na medailechtivých ostrostřelcích

Zdá se, že jako houby po dešti k nám pronikají instituce, které na první pohled poskytují služby typu Who-is-Who či nabízejí členství (byl jste zvolen našimi šesti tisíci voliteli) v nějaké "Akademii" nebo i titul či hodnost vědeckého pracovníka. Jiné nabízejí vaší skvělé firmě zveřejnění třířádkové noticky ve svém světovém katalogu. Má to však maličký háček. Pokud se oprostíte od toho, že za tuto malou službu chtějí "menší administrativní poplatek" ve výši několika set USD, podrobným ohledáním materiálů zjistíte, že nejenže tyto světové instituce vůbec nezajímá co vy či vaše firma děláte, ale dokonce (nabízený certifikát Men of Achievment) si můžete sami na několik řádek napsat, za co vám rada direktorů příslušné instituce výroční "ocenění" udělila a všech 17 ředitelů to pak vlastnoručně inkoustem podepíše. V ještě lepším případě máte právo navrhnout, komu poslat za tyto "služby" účet. Ale pospěšte si, počet ručně namalovaných diplomů je přísně omezen!

A je to, penízky se jen kutálejí a vypjatá prsa čekají na medaili, či příslušná instituce pošle Zlatý záznam o dosaženém činu ve tvaru populární zlaté desky na leštěné mahagonové podložce. Pak stačí již jen skobička nad kožený divan v pracovně.

pad