Objektivní hodnocení „čerstvosti“ kapřího masa – je vhodné použít freshmetr?

  • J. Rutkayová Katedra zootechnických věd, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, České Budějovice
  • J. Voříšková Katedra zootechnických věd, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, České Budějovice
  • K. Beneš Katedra zootechnických věd, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, České Budějovice
  • L. Hasoňová Katedra zootechnických věd, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, České Budějovice
  • F. Vácha Katedra zootechnických věd, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, České Budějovice
  • M. Křížek Katedra zootechnických věd, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, České Budějovice
  • M. Rost Katedra aplikované matematiky a informatiky, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, České Budějovice
  • D. Jirotková Katedra zootechnických věd, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, České Budějovice
  • L. Hanusová Katedra zootechnických věd, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, České Budějovice
Klíčová slova: kapr, kvalita masa, čerstvost, skladování, dielektrické vlastnosti

Abstrakt

The aim of the study was to perform an assessment of common carp (Cyprinus carpio L.) meat freshness under laboratory conditions by the freshness meter (orig. Fish freshness meter; Distell), which has not yet been used for an objective assessment of freshness in the Czech Republic. Our results proved the suitability of the use of this device. A descending calibration curve with apparent critical moments of gradual loss of freshness during storage was constructed. These results were supported by performing further analyses.

Publikované
2018-05-15
Sekce
Články