Charakteristika ječného sladu pomocí HPLC

  • K. Benešová Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Sladařský ústav Brno, Brno
  • I. Hartman Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Sladařský ústav Brno, Brno
  • S. Běláková Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Sladařský ústav Brno, Brno
  • R. Mikulíková Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Sladařský ústav Brno, Brno
Klíčová slova: slad, tokoferoly, tokotrienoly, karotenoidy, ergosterol, ječmen jarní

Abstrakt

A fast and sensitive HPLC for simultaneous determination of vitamin E, carotenoids and ergosterol was elaborated. The method includes alkaline hydrolysis, extraction with an organic solvent, chromatographic separation and detection with a photodiode-array and fluorescence detector. The analytes were separated by HPLC using acetonitrile as a mobile phase. The method was validated and applied to malt analysis.

Publikované
2014-10-15
Sekce
Články