Fenolické metabolity listov Karwinskia humboldtiana (Schult.) Zucc.

  • P. Mučaji Katedra farmakognózie a botaniky, Farmaceutická fakulta, Univerzita Komenského v Bratislave, Bratislava, Slovensko
  • M. Nagy Katedra farmakognózie a botaniky, Farmaceutická fakulta, Univerzita Komenského v Bratislave, Bratislava, Slovensko
  • F. Šeršeň Chemický ústav, Prírodovedecká fakulta, Univerzita Komenského v Bratislave, Bratislava, Slovensko
  • E. Švajdlenka Ústav přírodních léčiv, Farmaceutická fakulta VFU, Brno, Česká republika
  • J. Drozd Ústav přírodních léčiv, Farmaceutická fakulta VFU, Brno, Česká republika
  • M. Štujber Ústav analytickej chémie, Oddelenie NMR a hmotnostnej spektrometrie, FCHPT STU v Bratislave, Bratislava, Slovensko
  • T. Liptaj Ústav analytickej chémie, Oddelenie NMR a hmotnostnej spektrometrie, FCHPT STU v Bratislave, Bratislava, Slovensko
Klíčová slova: Karwinskia humboldtiana, antioxidačná aktivita, flavonoidy

Abstrakt

Methanolic extract from leaves of Karwinskia humboldtiana (Schult.) Zucc. was subjected to fractionation with a pair of immiscible solvents and subsequently tested for antioxidant activity. Using DPPH the order of scaven­ging activities of the extracts in comparison with standards of ʟ-ascorbic acid and quercetin was as follows: ethyl acetate fraction > ʟ-ascorbic acid > quercetin > butan-1-ol > light petrol > chloroform > water. The capability of scavenging OH radicals determined by EPR was as follows: ethyl acetate, chloroform > light petrol > butan-1-ol > water fractions. On the basis of availability and antioxidant activity of these fractions, isolation of constituents from butanol fractions was achieved. Separation of this fraction led to the isolation of (+)-epicatechin and flavonol derivatives – quercetin, quercetin 3-O-glucoside (isoquercitrin), quercetin-3-O-galac­toside (hyperosid), quercetin-3-O-ara­binoside, quercetin 3-O-rutinoside (rutin), kaempferol 3-O-arabinoside and kaempferol 3-O-rutinoside. All of them might be responsible for the observed antioxidant effects.

Publikované
2012-12-15
Sekce
Články