Optimalizace podmínek enzymové hydrolýzy kuřecího peří

  • P. Mokrejš Ústav inženýrství polymerů, Fakulta technologická, UTB ve Zlíně, Zlín | Centrum polymerních systémů, UTB ve Zlíně, Zlín
  • O. Krejčí Ústav inženýrství polymerů, Fakulta technologická, UTB ve Zlíně, Zlín
  • R. Čermák Ústav inženýrství polymerů, Fakulta technologická, UTB ve Zlíně, Zlín | Centrum polymerních systémů, UTB ve Zlíně, Zlín
  • P. Svoboda Ústav inženýrství polymerů, Fakulta technologická, UTB ve Zlíně, Zlín | Centrum polymerních systémů, UTB ve Zlíně, Zlín
Klíčová slova: enzymová hydrolýza, hydrolyzát, keratin, kuřecí peří, vedlejší produkty

Abstrakt

Poultry feathers, a by-product in poultry industry, and a significant keratin source, are not adequately utilised. The paper describes processing of chicken feathers by alkaline-enzymatic hydrolysis to obtain keratin hydrolysate. The effects of hydrolysis conditions on the extent of hydrolysis and on chemical properties of the hydrolysates were investigated. The experiments were statistically eva­luated. Under mild conditions the keratin hydrolysate containing 13.2 % N, 13.1 % inorganic solids, 1.8 % S and 0.6 mmol g–1 of NH2 groups was obtained. Keratin hydrolysates can be utilised in fodders, in production of biodegradable films and coatings or as a material for microcapsules.

Publikované
2013-09-15
Sekce
Články