Význam chmelových prenylflavonoidů pro lidské zdraví

  • M. Karabín Ústav biotechnologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
  • T. Hudcová Ústav biotechnologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
  • L. Jelínek Ústav biotechnologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
  • P. Dostálek Ústav biotechnologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
Klíčová slova: chmel, xanthohumol, prenylované flavonoidy, fytoestrogeny, antikancerogenní účinky

Abstrakt

In recent years, a growing interest in health-promoting effects of hop constituents has been observed. Xanthohumol is a hop prenylated chalcone, which shows a wide range of biological activities such as antioxidant, anticancerogenic, antimicrobial and estrogenic. Most inte­resting findings obtained with xanthohumol and other prenylated hop flavonoids in preclinical and clinical stu­dies are summarized. The review is primarily focused on the effects on human health. Biosynthesis of prenylated flavonoids in plants and their biotransformations in humans are also mentioned.

Publikované
2012-12-15
Sekce
Články

Nejaktuálnější články stejného autora (stejných autorů)